Eylandt Flielandt

Cultuur Historische Vereniging

Vlielander Amateurs 2018


Op zaterdag 23 maart werd de expositie Vlielander Amateurs 2018 afgesloten met een prijsuitreiking. Burgemeester van Vlieland mevrouw Tineke Schokker reikte aan eilander kunstenares Ina Kuiper de Betzy-Akersloot-Berg legpenning uit voor haar werk getiteld “Feest op de Hors”. Deze uitreiking vond plaats op de zolder van museum Tromp's Huys waar de expositie werd gehouden.


De expositie trok honderden bezoekers waarvan er 483 de moeite namen om een stem uit te brengen. Want daar ging het om: om te bepalen welk kunstwerk en welke kunstenaar (m/v) de publiekslieveling  zou worden, moesten er wel stemmen uitgebracht worden.

De voorkeur van het publiek was overduidelijk: de winnaar kreeg 163 publieks-stemmen, nummer twee 53 en nummer drie 38.


In totaal deden er 14 kunstenaars mee die én op Vlieland als woonachtig staan ingeschreven én de amateur status hebben. Gezamenlijk brachten zij 18 werken bijeen voor deze expositie.  De tentoongestelde werken bestonden voor een groot gedeelte uit schilderijen, een enkele foto en één kunstwerk gemaakt van verwerkt afvalplastic.


Enkele van de opmerkingen uit het gastenboek:


“Voor mij is dit een feestelijke verbeelding van het nieuwe jutten. Heeft kwaliteit in uitvoering.”


“Echt strandgevoel, hoort bij Vlieland. Ook wat mysterieus; vóór of na het feest of het feest van het jutten? Sfeervol schilderij, passend kleurgebruik.”


Vlielander amateurs

Al sinds 1989 worden er door de Cultuur Historische Vereniging in samenwerking met museum Tromp's Huys tentoonstellingen georganiseerd van schilderijen van amateur schilders. In de categorie „Vlielander amateurs” kunnen de bewoners hun artistieke talenten tentoonspreiden.

Een keur van schilderijen maar, de laatste jaren ook andere kunstvormen, valt telkens te bewonderen in het museum Tromp's Huys waarbij het publiek kan aangeven welk doek of werk het meeste aanspreekt. De kunstenaar of kunstenares van dit winnende werk ontvangt dan een prijs.Betzy Akersloot-Berg penning

In 1992 is de Betzy Akersloot-Berg penning ingesteld. Deze prijs wordt uitgereikt als publieksprijs aan het beste schilderij  of kunstwerk op basis van door de bezoekers uitgebrachte stemmen.

De prijs is bedoeld als hommage aan de Noors-Vlielandse schilderes die eind 19e begin 20ste eeuw internationale bekendheid verwierf en aan wie we ons museum te danken hebben. Ook is de prijs bedoeld in haar voetspoor de culturele en artistiek aanleg die onder de huidige Vlielanders aanwezig is te activeren.
(placeholder)

Vlielander Amateurs

Vlielander Amateurs 2017


De expositie "Vlielander Amateurs 2017" vond plaats van 17 januari tot 6 mei 2017.


In totaal hadden 20 deelnemers 27 kunstwerken ingeleverd.

De prijs, de Betzy-Akersloot-Berg legpenning werd op zaterdag 6 mei uitgereikt aan de Vlielandse kunstenaar Hein van Houten. Van de 852 uitgebrachte stemmen gingen er 95 voorkeursstemmen naar zijn fotowerk getiteld “Misty Summer Sunrise”.


Misty Summer Sunrise

H. van Houten

Foto op linnen