Eylandt Flielandt

Cultuur Historische Vereniging

Vlielander amateurs

Al sinds 1989 worden er door de Cultuur Historische Vereniging in samenwerking met museum Tromp's Huys tentoonstellingen georganiseerd van schilderijen van amateur schilders. In de categorie „Vlielander amateurs” kunnen de bewoners hun artistieke talenten tentoonspreiden.

Een keur van schilderijen maar, de laatste jaren ook andere kunstvormen, valt telkens te bewonderen in het museum Tromp's Huys waarbij het publiek kan aangeven welk doek of werk het meeste aanspreekt. De kunstenaar of kunstenares van dit winnende werk ontvangt dan een prijs.Betzy Akersloot-Berg penning

In 1992 is de Betzy Akersloot-Berg penning ingesteld. Deze prijs wordt uitgereikt als publieksprijs aan het beste schilderij  of kunstwerk op basis van door de bezoekers uitgebrachte stemmen.

De prijs is bedoeld als hommage aan de Noors-Vlielandse schilderes die eind 19e begin 20ste eeuw internationale bekendheid verwierf en aan wie we ons museum te danken hebben. Ook is de prijs bedoeld in haar voetspoor de culturele en artistiek aanleg die onder de huidige Vlielanders aanwezig is te activeren.Vlielander Amateurs 2017De expositie "Vlielander Amateurs 2017" vond plaats van 17 januari tot 6 mei 2017.


In totaal hadden 20 deelnemers 27 kunstwerken ingeleverd. Hiervan hebben18 inzenders met in totaal 23 objecten meegedongen voor de fel begeerde publieksprijs: de Betzy Akersloot-Berg penning.

Deze prijs werd op zal op zaterdag 6 mei uitgereikt aan de Vlielandse kunstenaar Hein van Houten. Van de 852 uitgebrachte stemmen gingen er 95 voorkeursstemmen zijn fotowerk getiteld “Misty Summer Sunrise”.Met 82 stemmen was de tweede plaats voor Hetty Boom-Mauer met haar prachtige schilderijtje “Zeilvaart”.

Met slechts 1 stem verschil was de derde prijs voor een werkstuk zonder titel van de hand van Jan Smit. Voor degenen die het wel gezien hebben maar nog niet weten wat er nou precies op de foto stond, kan ik verklappen dat het ging om één van de containers die op de Vliehors in het doelengebied staan die door de vliegtuigen en helikopters voor “target practise” gebruikt worden. Jan Smit vertelde dat hij het werk expres geen titel meegegeven heeft omdat hij zo iets van het mysterieuze sfeer wilde bewaren. Het leverde hem van de 852 stemmen die er gedurende de expositieperiode werden uitgebracht 81 voorkeursstemmen op, goed dus voor de derde plaats en een presentje.
(placeholder)

Vlielander Amateurs

Misty Summer Sunrise

H. van Houten

Foto op linnen

zonder titel

J. Smit

Foto op linnen

Zeilvaart

H. Boom-Mauer

Acryl (detail)

(placeholder)