Eylandt Flielandt

Cultuur Historische Vereniging

Niet te lijmen: scherven van een ver verleden.

In de loop van de jaren zijn er bij het delven van de graven op onze begraafplaats veel scherven uit de grond gekomen. Deze werden bewaard en ter hand gesteld aan de Cultuur Historische Vereniging. Het gaat hierbij om gebroken aardewerk en tegels, in uiteenlopende kleuren en vormen. Deze scherven horen bij het verleden van ons eiland en stammen veelal uit de 18e en 19e eeuw. Ze zijn waarschijnlijk als stortgrond terecht gekomen achter de dorpsbebouwing in de tijd dat de begraafplaats minder groot was dan nu.


Kunstobject

Het bestuur is van mening dat dit stukje Vlielandse historie aan het publiek getoon moet worden. Er is hierbij gedacht aan het vervaardigen van een object waarin de scherven verwerkt gaan worden. Er is hierover ondertussen overleg geweest met de gemeente Vlieland, eigenaar van de begraafplaats. Ook is al een verkennend onderzoekje gedaan naar wat voor soort object het zou moeten gaan worden. Hierbij kwam toen al snel het idee op om er een soort van bankje van te maken dat op de begraafplaats een plekje kan vinden. Verder werd er uitgekeken naar een kunstenaar die mogelijk een ontwerp hiervoor zou kunnen maken.


Vlielands ontwerp

Inmiddels heeft het bestuur het idee en de mogelijkheden van een bankje besproken met Karel Nouta, eigenaar en vormgever van "Ziltgetint". Op Vlieland staan er meerdere objecten die door hem werden vervaardigd. Hij heeft samen met het bestuur gekeken naar de hoeveelheid en soort scherven die de vereniging momenteel bezit. Op basis daarvan zal er door hem een model van de te realiseren bank worden gemaakt. Het ligt in de bedoeling om uiteindelijk 2 van deze banken neer te zetten tussen de steunmuren in de oostzijde van de kerk, direct langs het pad dat er loopt.


Gelukkig zijn de scherven nog heel

Streven naar perfectie

Inmiddels heeft Karel in nauw overleg met het bestuur proeven gedaan met de te gebruiken harsen en epoxies. In zijn streven naar het hoogst haalbare resultaat, was Karel telkens niet tevreden en moesten zaken toch weer anders.

Momenteel zijn de frames van de 2 bankjes gelast van roestvrij staal en voorzien van een poedercoating. Ze moeten nog een finishing touch krijgen maar dan zijn de onderstellen klaar.


Boven op zijn zoldertje in zijn werkplaats heeft Karel ook de mallen precies op maat gemaakt waar de zitgedeeltes van de bankjes in gegoten gaan worden. Nu moeten de scherven uit het depot gehaal worden om een plekje te krijgen in de mallen waarna ze volledig volgegoten kunnen worden met de epoxie. Het zal nog wel heel even duren voordat de bankjes hun definitieve vorm krijgen.




Vulling aanbrengen

Zondagmiddag 1 oktober zijn Barbara de Bruijn en Joost van Bommel met de emmers vol scherven aan de slag gegaan. Op de zolder van Karel Nouta liggen de mallen klaar waar de epoxie in gegoten zal worden. Uit de beschikbaren scherven zijn de meest bruikbare en mooiste c.q. interessantste gekozen om permanent aan het publiek getoond te worden. In de zitting van de bank, wel te verstaan. Een leuke klus om te doen. Uiteraard heeft de vakman het laatste woord want het moet technisch allemaal wel kloppen. Maar aan het eind van het sorteren en het passen en meten hadden we nog genoeg scherven over om eventueel nog eens iets te kunnen doen, Wie weet......!


Zittingen bijna klaar

We schrijven 1 november 2017 en we zijn inmiddels weer een stapje verder. De zittingen van de bankjes zijn bijna klaar. Laag voor laag epoxie is er gegoten in de mallen om de scherven fraai te laten uitkomen. Nu moet de "finishing touch" van de meester nog plaats vinden en dan zijn de bankjes eigenlijk klaar.

Ook de Gemeente Vlieland heeft inmiddels toegezegd dat ze instemmen met de plaatsing van de bankjes en de plek zullen gereed maken voor het plaatsen van de 2 bankjes.

Gaat u er eens rustig bij zitten

Op dinsdag 13 maart was het dan zo ver: de "schervenbankjes" werden door Burgemeester Tineke Schokker op het kerkhof onthuld.

Na een kort woordje van welkom en uitleg gaf onze voorzitter Barbara de Bruijn het koord waarmee de bankjes onthuld zouden gaan worden over aan onze burgemeester. Met een ferme ruk aan het koord werden de twee banken zichtbaar voor de aanwezige toeschouwers. Mw Schokker bedankte onze vereniging voor dit geweldig mooie gebaar.

In de zitting van de beide bankjes zijn namelijk scherven verwerkt die bij het jarenlang delven van de graven uit de grond zijn gekomen. De gemeentewerkers gooiden deze niet aan de kant maar gaven deze trouw aan de Cultuur Historische Vereniging op Vlieland. Nadat er na al die jaren een aantal emmers met zeer uiteen lopende soorten scherven verzameld waren vond het bestuur van de vereniging dat het tijd was om hier iets mee te gaan doen.


Zo ontstond het idee om deze scherven van gebruiksaardewerk, tegeltjes, pijpenkoppen en glaswerk uit de 17e, 18e en 19e eeuw te verwerken in iets dat het publiek een beeld geeft van de historie van Vlieland. Dat werden uiteindelijk 2 bankjes. Deze bestaan uit een stalen frame waarop een zitting bevestigd is bestaande uit een glasheldere epoxy waar de scherven ingegoten zitten.


De bankjes zijn in opdracht van de Cultuur Historische Vereniging "Eylandt Flielandt" vervaardigd door Karel Nouta, van Ziltgetint. Het was een tijdrovende klus die met grote precisie moest worden uitgevoerd. De bankjes staan tegen de oostelijk muur van de Nicolaaskerk. Bezoekers van ons zeer rustieke kerkhof kunnen hier voortaan plaats nemen op een stukje tastbare Vlielander historie.

.